donderdag 23 oktober 2014

Averecht met een breiring of breiraam breien

Het is even wennen als je met een breiring of breiraam gaat werken. Als je met breinaalden werkt heb je twee basissteken: recht en averecht. Als je met breinaalden alle toeren recht breit krijg je aan beide kanten van het breiwerk een ribbelsteek. Als je met breinaalden een toer recht breit en dan een toer averecht krijg je aan de voorkant een tricotsteek en aan de achterzijde een ribbelsteek.

Ook bij breiring en breiramen zijn recht en averecht de basissteken van het breien. De steken zien er bij breiringen of breiramen alleen anders uit. Als je met een breiring alle toeren recht breit krijg je juist aan de voorzijde een tricotsteek en aan de achterzijde een ribbelsteek.
Als je met een breiring of breiraam alle toeren averecht breit krijg je aan de voorzijde een ribbelsteek en aan de achterzijde een tricotsteek.

Voor een ribbelsteek aan beide kanten van het breiwerk, brei je een toer recht een toer averecht.
In onderstaand filmpje laat ik zien hoe je recht en averecht breit met een breiring of breiraam.

Averecht met een breiring of breiraam breien
averecht; breien; breiring; leren breien; breien met breiring; breien op breiring;  breien steken;
De averechte steek doet met een breiring erg denken aan de officiƫle rechte steek. Bij de averechte steek wordt de draad van de bol wol (= werkdraad) onder een lus op een pin gelegd. Vervolgens wordt de werkdraad van boven naar onder door de lus op de pin getrokken. De lus op de pin wordt van de pin gehaald en de nieuwe lus op de pin geplaatst. Dat lijkt in de eerste instantie ingewikkeld, maar met een beetje oefening is deze steek niet moeilijk om te maken.

Door meerdere toeren averecht te breien ontstaat aan de voorkant een ribbelsteek. De achterkant geeft echter een tricotsteek die erg doet denken aan de officiƫle rechte steek.

Als je op een breiring aan beide kanten een ribbelsteek wilt breien moet je een toer recht en een toer averecht breien.

In onderstaand filmpje laat ik zien hoe je recht en averecht breit met een breiring of breiraam:

Blijf op de hoogte van de laatste breipatronen en steken voor een breiring of een breiraam. Volg deze website op:PinterestGeen opmerkingen:

Een reactie posten