zondag 26 oktober 2014

Blokjes steek met een breiring of breiraam breien

breien; breiring; breiraam; blokjes; blokjessteek; steek; steken;
Bij de blokjessteek worden telkens 3 steken recht gebreid en 3 steken averecht. Na 6 rijen wordt het patroon omgedraaid. Hierdoor ontstaan de blokjes op de foto. Als je de blokjessteek met breinaalden breit worden blokjes meestal maar 4 toeren of rijen hoog. Maar met breiringen en breiramen valt een breiwerk breder uit en daarom heb je 6 rijen nodig voor een vierkant blokje.

Met een breiring of breiraam kun je de rechte steek op 3 manieren maken: de officiële rechte steek, de rechte U-steek en de rechte E-steek. Bij het combineren van recht en averecht maak ik altijd proeflapjes om te kijken welke rechte steek het mooiste is. Zet daarvoor 15 steken op de breiring en brei minimaal 24 rijen van de blokjes steek. Doe dat eerst met de rechte E-steek, dan met de rechte U-steek en tot slot met de officiële rechte steek. Vergelijk de proeflapjes en kies uit met welke steek je verder wilt gaan.
In onderstaand filmpje laat ik zien hoe je recht en averecht breit met een breiring of breiraam:

De kant van de breiring is de officiële kant van de blokjessteek. Maar ook aan de achterkant (de binnenkant van de breiring) ontstaat een blokjessteek en die vond ik eigenlijk nog het mooiste. De foto hierboven is dan ook de blokjessteek aan de achterkant met de officiële rechte steek.

Het is natuurlijk geen enkel probleem als je de achterkant van een breiwerk wilt gebruiken. Maar als je de blokjessteek wilt combineren met een andere steek wordt dat lastiger. Kies dan uit de proeflapjes de mooiste steek en gebruik de voorkant van het breiwerk.

De blokjes steek komt het beste tot zijn recht op grotere rechte breisels, zoals een sjaal, een trui of een kussenhoes.

Ik heb me voor deze steek laten inspireren door een beschrijving in het boek "nieuwe breitechnieken" van Lesley Standfield en Melody Griffiths. Hoewel dit boek is gescheven voor het breien op breinaalden, staan er tientallen prachtige steken in beschreven die met enige aanpassing ook op een breiring om breiraam gemaakt kunnen worden.

Hieronder het patroon voor de blokjes steek op de breiring:
  • Zet 3, 6, 9, 12 of meer steken op. Gebruik dus een veelvoud van 3.
  • Rij 1 t/m 6: brei 3 steken averecht, 3 steken recht en blijf zo afwisselen over de hele rij.
  • Rij 7 t/m 12: brei 3 steken recht, 3 steken averecht en blijf zo afwisselen over de hele rij.
  • Begin weer bij rij 1 en blijf het patroon herhalen.
In onderstaand filmpje laat ik zien hoe je recht en averecht breit met een breiring of breiraam:

Blijf op de hoogte van de laatste breipatronen en steken voor een breiring of een breiraam. Volg deze website op:PinterestGeen opmerkingen:

Een reactie posten