donderdag 23 oktober 2014

Rechte steek met breiring of breiraam breien

Het is even wennen als je met een breiring of breiraam gaat werken. Als je met breinaalden werkt heb je twee basissteken: recht en averecht. Als je met breinaalden alle toeren recht breit krijg je aan beide kanten van het breiwerk een ribbelsteek. Als je met breinaalden een toer recht breit en dan een toer averecht krijg je aan de voorkant een tricotsteek en aan de achterzijde een ribbelsteek.

Ook bij breiring en breiramen zijn recht en averecht de basissteken van het breien. De steken zien er bij breiringen of breiramen alleen anders uit. Als je met een breiring alle toeren recht breit krijg je juist aan de voorzijde een tricotsteek en aan de achterzijde een ribbelsteek.
Als je met een breiring of breiraam alle toeren averecht breit krijg je aan de voorzijde een ribbelsteek en aan de achterzijde een tricotsteek.

Voor een ribbelsteek aan beide kanten van het breiwerk, brei je een toer recht een toer averecht.
In onderstaand filmpje laat ik zien hoe je recht en averecht breit met een breiring of breiraam.

Met een breiring of breiraam zijn er drie manieren om de rechte steek te maken. Elk van deze steken geeft weer een ander effect. Welke rechte steek je kiest voor je breiwerk hangt een beetje af van de dikte van je breigaren, maar het hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur.

Breiring rechte steek - officiële rechte steek
rechte steek; officiële rechte steek; breien; breiring; leren breien; breien met breiring; breien op breiring;  breien steken; Als je met een breiring meerdere toeren van de officiële rechte steek breit, krijg je een mooie, strakke tricotsteek.

De officiële rechte steek met een breiring is echter niet de makkelijkste steek. De draad die van de bol wol komt (= werkdraad), wordt boven een lus op de pin van een breiring gelegd. Daarna haal je de werkdraad van onder door de lus op de pin. De lus op de pin wordt vervolgens van de pin afgeduwd en de nieuwe lus wordt teruggezet op de pin.

Het voordeel van de officiële rechte steek met een breiring is het mooie, strakke resultaat. Omdat deze steek zo strak is, krijg je ook al een mooie tricotsteek bij dunner breigaren. Er zijn echter ook een aantal nadelen aan deze steek. De officiële rechte steek met een breiring is bewerkelijk en breit dus langzaam. Ook is het bij het overzetten van de lussen makkelijk om een steek te laten vallen. Tot slot vind ik zelf deze steek niet prettig werken bij dikkere of pluizige wol. Het is dan moeilijk om de werkdraad door de lus op de pin te trekken.

Breiring rechte steek - U-steek
rechte steek; U-steek; breien; breiring; leren breien; breien met breiring; breien op breiring;  breien steken;
Ook de rechte U-steek geeft een mooie, strakke tricotsteek. Maar de steek is wel anders dan de officiële rechte steek. De rij V-tjes is smaller en er is meer ruimte tussen de rijen.

Voor de rechte U-steek wordt de draad die vanuit de bol wol komt (= werkdraad) in een u-vorm om de pin gelegd. Daarna wordt de lus van de pin over de werkdraad gehaald.

De steek is makkelijker en sneller te maken dan de officiële rechte steek. Het resultaat is strak en geeft ook bij dunner breigaren een mooi resultaat. Ook met dikker breigaren is deze steek goed te maken.

Breiring rechte steek - E-steek
rechte steek; E-steek; breien; breiring; leren breien; breien met breiring; breien op breiring;  breien steken; De rechte E-steek is de makkelijkste en snelste rechte steek. Voor de rechte E-steek wordt eerst de draad uit de bol wol (= werkdraad) om alle pinnen gedraaid. Vervolgens worden alle pinnen gebreid. Doordat je niet pin voor pin een steek maakt, maar juist voor een hele toer kunt voorbereiden en dan breien, werkt deze steek erg snel.

Het resultaat is een losse tricotsteek. Er is meer ruimte tussen de steken, dan bij de officiële rechte steek of bij de U-steek.  De E-steek is erg geschikt voor dikkere wol. Bij een dikker breigaren komen de steken dichter bij elkaar te liggen en krijg je een mooie trictotsteek.


In onderstaand filmpje laat ik zien hoe je recht en averecht breit met een breiring of breiraam:

Blijf op de hoogte van de laatste breipatronen en steken voor een breiring of een breiraam. Volg deze website op:PinterestGeen opmerkingen:

Een reactie posten