zaterdag 1 november 2014

Enkele boordsteek met breiring of breiraam breien

boordsteek; enkele boordsteek; breien; breiring; breiraam; steek; steken;
De enkele boordsteek wordt vaak gebreid als boord aan de onderkant van bijvoorbeeld een trui of een mouw. Omdat de enkele boordsteek er aan beide kanten hetzelfde uitziet kan deze ook gebruikt worden voor een tweezijdig breiwerk zoals bijvoorbeeld een sjaal.

De enkele boordsteek is eenvoudig om te maken. Je breit telkens één rechte steek en dan één averechte steek. Op de volgende rij of toer houd je dezelfde volgorde aan. De rechte steken komen dus boven de rechte steken en de averechte steken komen boven de averechte steken.

Op een breiring of breiraam kun je de rechte steek op 3 manieren maken: de officiële rechte steek, de rechte U-steek en de rechte E-steek. Bij het combineren van recht en averecht maak ik altijd proeflapjes om te kijken welke rechte steek het mooiste is. Zet daarvoor 15 steken op brei minimaal 20 rijen van de enkele boordsteek. Doe dat eerst met de rechte E-steek, dan met de rechte U-steek en tot slot met de officiële rechte steek. Vergelijk de proeflapjes en kies uit met welke steek je verder wilt gaan. Zelf vond ik de rechte U-steek het mooiste.

Ik voor dit voorbeeld gewerkt op een breiring van Zeeman / Action en een dubbele draad breigaren gebruikt met een naalddikte van 4-5. De rechte U-steek valt een beetje open en daardoor ziet de enkele boordsteek er in dit voorbeeld wel anders uit dan een enkele boordsteek met breinaalden. Als je dikkere wol gebruikt zal de rechte steek minder open vallen en lijkt de steek meer op de boordsteek met breinaalden.

In onderstaand filmpje laat ik zien hoe je recht en averecht breit met een breiring of breiraam:

Blijf op de hoogte van de laatste breipatronen en steken voor een breiring of een breiraam. Volg deze website op:PinterestGeen opmerkingen:

Een reactie plaatsen