zaterdag 1 november 2014

Onderbroken boordsteek met een breiring of breiraam breien

boordsteek; onderbroken boordsteek; breien; breiring; breiraam; steek; steken;
De onderbroken boordsteek is een leuke variant op de enkele boordsteek. Door de enkele boordsteek af te wisselen met een rij rechte steken ontstaat een ribbeltje in de averechte steek. Dat geeft een speels effect. De onderbroken boordsteek is wat stugger dan de enkele boordsteek.

De onderbroken boordsteek kan uiteraard gebruikt worden voor een boord van bijvoorbeeld een trui. Deze steek komt echter meer tot zijn recht in grotere oppervlaktes zoals bijvoorbeeld een kussenhoesje, trui of muts. Voor een dubbelzijdig breiwerk, zoals bijvoorbeeld een sjaal, is deze steek minder geschikt omdat de achterkant een ribbeltjessteek geeft.

Voor de onderbroken boordsteek brei je op de eerste rij telkens één steek recht en één steek averecht. Dit herhaal je over de hele rij. De tweede rij brei je alleen de rechte steek. In de derde rij brei je weer één steek recht en één steek averecht, in dezelfde volgorde als de eerste rij. Dus de rechte steken komen boven de rechte steken en de averechte steken komen boven de averechte steken. De vierde rij brei je weer alleen de rechte steken. Op deze manier ga je verder.

Met een breiring of breiraam kun je de rechte steek op 3 manieren maken: de officiële rechte steek, de rechte U-steek en de rechte E-steek. Bij het combineren van recht en averecht maak ik altijd proeflapjes om te kijken welke rechte steek het mooiste is. Zet daarvoor 15 steken op en brei minimaal 20 rijen van de onderbroken boordsteek. Doe dat eerst met de rechte E-steek, dan met de rechte U-steek en tot slot met de officiële rechte steek. Vergelijk de proeflapjes en kies uit met welke steek je verder wilt gaan.
Zelf heb ik gekozen voor de rechte U-steek.

Ik heb me voor deze steek laten inspireren door een beschrijving in het boek "nieuwe breitechnieken" van Lesley Standfield en Melody Griffiths. Hoewel dit boek is gescheven voor het breien op breinaalden, staan er tientallen prachtige steken in beschreven die met enige aanpassing ook op een breiring om breiraam gemaakt kunnen worden.

In onderstaand filmpje laat ik zien hoe je recht en averecht breit met een breiring of breiraam:

Blijf op de hoogte van de laatste breipatronen en steken voor een breiring of een breiraam. Volg deze website op:PinterestGeen opmerkingen:

Een reactie plaatsen