maandag 19 januari 2015

Tricotsteek op een breiraam breien (dubbelzijdig)

breiring; breiraam; breien; steek; tricotsteek; steken; breisteek; breisteken; loom; knitting; dubbelzijdig; dubbel; makkelijk; beginner; eenvoudig; hobby; hoe;
De tricotsteek is een klassieke steek bij het breien. Het ziet er uit als rijen v-vormige steken. De dubbelzijdige tricosteek wordt op een breiraam (rechte breiring) gebreid en geeft aan beide zijden van het breiwerk de rijen met v-vormige steken. Dit dubbelzijdige breiwerk wordt gemaakt op beide rijen van de pinnen van een breiraam en kan daarom alleen op een breiraam (rechte breiring) gemaakt gemaakt worden.

Als je net begint met het breien van deze dubbelzijdige tricotsteek lijkt het alsof er veel ruimte tussen de rijen zit. Maar het breiwerk krimpt tijdens het breien. Het eindresultaat is ongeveer 4-6 pinnen smaller dan op het breiraam en de rijen komen dichter tegen elkaar te staan.

Je kunt voor deze dubbelzijdige tricotsteek zoveel pinnen op het breiraam gebruiken als je zelf wilt. Je kunt de breedte dus zelf bepalen. Zorg wel dat je op een even aantal pinnen van het breiraam breit.
In onderstaand filmpje leg ik uit hoe de dubbelzijdige tricotsteek op een breiraam gebreid wordt.

Ik ben in dit voorbeeld gelijk begonnen met de tricotsteek, maar dan krijg je een erg rommelige rand. Ik raad daarom aan om de steken op het breiraam op te zetten met de dubbelzijdige achtjessteek en daarna verder te breien met de dubbelzijdige tricotsteek.

Voor dit voorbeeld heb ik gewerkt met breigaren Marl van Zeeman. Het breigaren heeft een naalddikte van 7-8. Deze steek kun je ook prima maken met een dubbele draad breigaren van een naalddikte 4-5.

In onderstaand Youtube filmpje laat ik zien hoe je de dubbelzijdige tricotsteek breit op een breiraam:


Blijf op de hoogte van de laatste breipatronen en steken voor een breiring of een breiraam. Volg deze website op:Pinterest

Geen opmerkingen:

Een reactie posten